VARIABLES PREDICTING FOREIGN LANGUAGE READING COMPREHENSION AND VOCABULARY ACQUISITION IN A LINEAR HYPERMEDIA ENVIRONMENT

 

ABSTRACT

Factors predicting vocabulary learning and reading comprehension of advanced language learners of English in a linear multimedia text were investigated in the current study. Predictor variables of interest were multimedia type, reading proficiency, learning styles, topic interest and background knowledge about the topic. The outcome variables of interest were vocabulary and reading comprehension scores. Participants were 69 undergraduates enrolled at the foreign language teaching department of a Turkish university. Participants were randomly assigned to three different forms of an authentic electronic text, which differed from each other based on the type of multimedia: (a) definition of words, (b) definitions coupled with pictures, and (c) definitions coupled with short movies. The participants were given the text to read for general comprehension and were given an unannounced vocabulary test along with a reading comprehension test. Multiple regression analyses with vocabulary scores and reading scores as the criterion variables and the independent variables as the predictors served to reveal whether a relationship existed between the independent and dependent variables. Findings suggest that annotation type, reading ability and prior topical knowledge are important variables contributing to vocabulary learning whilst reading ability and learning styles (visual score) are important variables contributing to reading comprehension in a hypermedia environment.

 

ÖZET

Bu çalışma ileri düzey dil öğrencilerinin doğrusal hipermetin okuma ortamlarında sözcük ve okuma puanlarına etki eden faktörleri incelemektedir. Bağımsız değişkenler açıklayıcı not türü, okuma bilgisi, bilişsel ve algısal öğrenme stilleri, konuya ilgi ve ön bilgi testlerinin sonuçlarıdır. Bağımlı değişkenler, sözcük ve okuma testlerinin sonuçlarıdır. Araştırmaya Türkiye’deki bir üniversitede okuyan 69 adet 1. sınıf İngilizce öğretmenliği öğrencisi katılmıştır. Katılımcılar, özgün bir elektronik metni okumak amacıyla yansız atama yoluyla üç gruba ayrılmışlardır. Elektronik metinler birbirlerinden açıklayıcı notların türü bakımından farklıdır. Üç farklı açıklayıcı not kullanılmıştır: a) Sözcük tanımları, b) sözcük tanımları ve bu tanımlarla ilgili resimler, c) sözcük tanımları ve bu tanımlarla ilgili kısa filmler. Katılımcılardan anlama amacıyla metni okumaları istenmiştir. Daha sonra önceden duyurulmamış bir sözcük testi ile beraber okuma testi verilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkiyi görmek amacıyla yapılan çoklu regresyon analizine sözcük ve okuma testlerinin sonuçları bağımlı değişken olarak, yukarıda sayılan diğer değişkenler ise bağımsız değişkenler olarak dahil edilmiştir. Sonuçlar, açıklayıcı not türü, okuma bilgisi ve konuyla ilgili ön bilginin hipermetinde sözcük öğrenmeye katkısı olan, öte yandan okuma bilgisi ve görsel öğrenme stillerinin okuma-anlamaya katkısı olan değişkenler olduğunu göstermiştir.

CLOSE